Richtlijnen voor mediteren met kinderen

Richtlijnen voor mediteren met kinderen

Een gezellige sfeer maakt de ervaring nog aangenamer

Voor de meditatie, kan het creëren van een fijne en warme atmosfeer echt ondersteunend zijn en een kind helpen zich ontspannen en veilig te voelen.  Hier zijn een paar ideeën daarvoor. Het is niet noodzakelijk, maar het kan een meditatie-ervaring nog aangenamer, fijner maken. 

 • Dim het licht in de kamer en doe een kaarsje aan.
 • Als het mogelijk is, kies een plek zonder rommel. 
 • Je kunt bijdragen aan de sfeer door met essentiele olien of geurkaarsen een fijne geur te verspreiden.
 • Het is belangrijk dat kinderen het (fysiek) warm hebben, dus het is een goed idee om dekentjes te hebben. Kinderen vinden het ook heel fijn om op kussens te liggen of kussens dichtbij te hebben. 

Wat als een kind niet wil mediteren?

Dwing een kind nooit om te mediteren. Iedereen is altijd vrij om te denken wat hij / zij zou willen en het is belangrijk voor kinderen niet het gevoel te hebben dat iemand hen pusht. Maar wat we wel kunnen doen is meditatie op zo’n manier bij kinderen introduceren dat het voor hen aantrekkelijk wordt. Hier zijn een paar ideeën om de meditatie tijd interessant en leuk te maken. 

 • Nodig kinderen uit om elke dag aan het Rad van Fortuin te draaien. Als een kind niet wil luisteren naar de meditatie die hoort bij de kwaliteit die hij / zij heeft gekregen, kan hij / zij in ieder geval de positieve boodschap krijgen als inspiratie voor de dag. 
 • Als een kind niet wil mediteren, nodig hem / haar dan uit om een eigen meditatie verhaal te maken en jou te begeleiden! Veel kinderen houden er van om hun eigen meditaties te maken en hun ouders, leraren of vrienden mee te nemen in de meditatie ervaring. Hun verbeeldingskracht kan echt interessant zijn! 
 • Maak een doos met kleine dingen daarin die de meditatie ervaring kunnen ondersteunen en die kinderen kunnen vasthouden tijdens het mediteren. Dit zouden stenen kunnen zijn in verschillende kleuren, veren, of andere kleine voorwerpen die verband houden met het thema van de meditatie. 

Ervaringen met elkaar delen na de meditatie

Het is aan te bevelen om als richtlijn te hebben dat niemand tijdens de meditatie spreekt. En na die tijd is het goed om kinderen wat ruimte te geven om zijn / haar ervaring te delen. Veel kinderen vinden het heel fijn wanneer er naar hen geluisterd wordt en hun ervaringen zullen je kunnen verrassen. Enkele vragen die je zou kunnen stellen zijn: 

 • Wat heb je tijdens de meditatie gevisualiseerd, je voorgesteld? 
 • Hoe voelde je je tijdens de meditatie?
 • Heeft iets wat je hebt gezien of meegemaakt je verrast?
 • Er zijn ook vragen voor elk van de positieve kwaliteiten die je kunt gebruiken (ze staan onder elke meditatie).